Muuttostressi ja -valmistelut

Yksi stressaavimmista elämässä eteen tulevista asioista taitaa olla muutto. Se on elämässä aina käännekohta, niin henkisesti, kuin fyysisestikin. Muuttoon liittyy usein aina paljon tunnesiteitä, sellaisiakin, joita ei ehkä tule tietoisesti ajatelleeksi, mutta jotka kuitenkin ovat olemassa eletyssä elämässä. Olisikin ehkä hyvä hiljentyä pohtimaan juuri muuttoa edeltävänä ajanjaksona, minkälaisia muistoja, ajatuksia ja tunteita vanha koti meissä herättää.

Meillä perheenä taitaa olla jo seistemäs muutto menossa ja sitä ennen olen muuttanut lukuisia kertoja yksin, tai entisten parisuhteiden myötä. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun olen pysähtynyt miettimään ajatuksiani muuttoon liittyen. Se herättää minussa samaan aikaan valtavaa haikeutta, ylpeyttä siitä, mitä olemme nykyisessä kodissamme saaneet aikaan, iloa uudesta kodista ja sen mahdollisuuksista, mutta myös pelkoa, minkälaiselta elämä näyttää uudessa kodissamme. Olemme eläneet varsin onnellista elämää tässä talossa, jota olemme rakkaudella meille remontoineet, joten se jättää tietysti haikeuden ja surunkin tunteen, mutta innolla odotan myös uuden kodin tuomaa uutta elämää, johon nyt olemme hyppäämässä.

Vanha kotimme oli tyyliltään hyvin erilainen kuin uusi. Rakastan vanhoja taloja ja niiden sisustamista, mutta tällä kertaa päädyimme uudempaan, erityyliseen omakotitaloon. Olikin toisaalta kiva suunnitella sinne aivan erilainen tyyli, kuin vanhassa kodissamme.

Muuttajan muistilista

  • Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin

  • Aloita pakkaaminen varastotiloista ja/tai kellarista ja kerää sorttiin menevät tavarat pois

  • Kierrätä ja vie roskiin se mitä ei enää voi kierrättää

  • Anna ilmaiseksi mieluummin, kuin vie roskiin. Sinun roskasi voi olla jonkun toisen aarre

  • Valitse muuttolaatikkosi tarkoin! Oma suosikkini oli Rustan pahvilaatikko, joka oli kestävä ja sisälsi kantokahvat

  • Jos teet muuttosi kerralla, suosittelen käyttämään muuttopalvelua, joka sisältää myös pakkauslaatikot

  • Jos mahdollista, kasvit kannattaa muuttaa sellaisena päivänä, jolloin ei ole kovasti pakkasta (tästä voi koittaa sopia myös asunnon edellisen omistajan kanssa)

  • Osta uudet huonekalut vasta uuteen kotiin muutettuasi, jotta säästyt turhalta roudaamiselta

  • Huolehdi sähkö-, vesi- ja roskasopimukset hyvissä ajoin

  • Muista nostaessa hyvä asento, jotta säästät selkäsi vahingoilta! :)

Minä olen aika järjestelmällinen muuttaja ja toteutan muuttoni aina huolellisesti järjesteltynä. Laatikot pakkaan jo hyvissä ajoin, joskus liiankin, kun huomaamme viimeiset viikot syövämme pahvilautasilta. Mutta en halua joutua tilanteeseen, jossa meitä auttamaan tulevat ystävät joutuvat täyden kaaoksen keskelle, tai pahimmassa tapauksessa kantamaan pakkaamattomia tavaroita muuttoautoon. Haluan, että muuttokuorman siirto toteutetaan mahdollisimman hyvin organisoituna ja jokainen tavara valmiiksi pakattuna siististi laatikoihin. Tämä jo vähentää kaikilta muuttostressiä, sillä muutto ei koskaan ole minusta kivaa tai helppoa.

Me teimme tällä kertaa koko muuton pääasiassa kahdestaan, sillä muuttomatka oli vain noin 500m ja pystyimme siirtämään tavaroita peräkärryllä joka ilta samalla, kun talossa tehtiin remonttia. Pakko kyllä näin jälkikäteen todeta, että kahden viikon jälkeen, joka ilta työpäivän päätteeksi roudatut muuttokuormat alkaa tuntua koko kehossa ja mielessä. Jos muuttomatka olisi yhtään pidempi ja muuton aikataulu tiukempi, niin muuttaisin ehdottomasti kuorma-autolla yhden kerran koko huushollin, enkä näin pienissä paloissa, pari viikkoa putkeen.

Toimme lauhana säänä kaikki huonekasvit uuteen kotiin, jotta ne kärsisivät mahdollisimman vähän paleltumisista.

Tilasimme uuden television vasta uuteen kotiin päästyämme, jotta säästyimme turhalta kantamiselta. Se olikin muuten ihan jäätävän kokoinen paketti, eikä mikään kevyt!

Huomasin, että pakkaamisen aloittaminen siitä, joka yleensä jää viimeiseksi, eli kellarista/varastotiloista, oli erinomainen ratkaisu! Näin oli energiaa käydä läpi kaikki tavarat ja viedä suurinosa siellä lojuneesta kuormasta jäteasemalle. Yleensä jos nämä tilat jää viimeiseksi, ei enää ole voimia käydä tiloja läpi, vaan kaikki tulee siirrettyä sellaisenaan uuden kodin varastotiloihin. Meiltä meni jäteasemalle ja kierrätykseen useita peräkärryllisiä tavaraa! Olin taas hämmästynyt miten paljon tavaraa voi kertyä vain noin seitsemässä vuodessa. Ihan hullua.

Edellinen
Edellinen

Havujen leikkaus

Seuraava
Seuraava

Neulotut ylipolven villasukat